De Geschiedenis 


Jo Dezutter en Kathleen Delva leerden elkaar kennen in 1989. Jo studeerde af in 1991 aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en startte in 1994 samen met zijn echtgenote Kathleen Restaurant Den Heerd in Damme.

In 2002 kwam het huis naast het restaurant te koop en dat was de ideale gelegenheid om de zaak uit te breiden tot een hotel. Maar de ingediende plannen hiervoor werden geweigerd. Jo en Kathleen bleven de ambitie hebben om een hotel uit te baten en begonnen de zoektocht naar een ander pand. Na enkele maanden ontdekten ze ‘Hotel Montanus' in centrum Brugge - en dat was liefde op het eerste zicht.

Start van Hotel Montanus

In maart 2008 werden de papieren getekend en kon het nieuwe avontuur van start gaan. Jo bleef in Damme met het restaurant en Kathleen runde het hotel in Brugge. Maar het pendelen tussen Damme en Brugge werd lastig voor zowel zijzelf als hun klanten, vooral ook door de parkeerproblemen. Daarom besloten ze met spijt in het hart de stad Damme te verlaten, om in 2012 het restaurant te verhuizen naar Brugge naast het hotel.

Hotel en restaurant

De twee namen ‘Montanus’ en ‘Den Heerd’ bleven behouden en het huwelijk tussen beide zaken bleek een schot in de roos. Het trouwe cliënteel uit Damme verhuisde alvast mee en het restaurant bleek een meerwaarde voor de hotelgasten. Die kunnen nu makkelijk parkeren langs de straat of in een van de twee grote openbare parkings die vlakbij liggen.

De naam Montanus

De Brugse geneesheer Thomas Vanden Berghe of in het Latijn 'Montanus', verwierf een enorm aanzien door zijn kordaat optreden tegen de laatste pestemidemie die liep van 1665-1667. 

Jan Pelsers die tussen 1566 en 1575 het eigendom in de Nieuwe Gentweg vorm gaf, werd door de stad als geneesheer aangesteld voor de bestrijding van de pest. Hij was een zogenaamde "Roodemeester". Hij bezweek wellicht zelf aan de ziekte in 1580. 

Zijn opvolger, Pater Melchior de Messin, schonk zijn rode peststok aan het beeld van Maria van de Zeven Smarten in de St. Salvatorskerk waar tot op vandaag deze stok nog steeds aan de hand van het beeld hangt. 

Het gebouw 

Oorspronkelijk bewoonde de adellijke familie de Schieter de Lophem het statige hoofdgebouw, opgetrokken in 19e-eeuwse empire stijl. In 1913 werd het gebouw gesplitst. Huisnummer 76 werd Hotel Christophe en nummer 78 de private woning van wijlen burgemeester Frank Van Acker (1929 - 1992). In 1998 volgde de sloop van de scheidingsmuren en werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld.